Laura


Laura
Laura

Kezdőlap
Bemutatkozás
Árajánlat kérés
Kapcsolat

AkciókTermékekGyártók HírekSzolgáltatásokPraktikákPartnerekBemutató terem

Praktikák

Mapei kőburkolat tanácsok

mapei

Milyen ragasztót használjunk a burkoláshoz?

A kiválasztott burkolat anyaga, mérete, beépítési helye, illetve a burkolatot fogadó aljzat típusához ajánlatos kiválasztani a legoptimálisabb ragasztó- és fugázóanyagot.
Ezen segédanyagok az elkészült burkolat árának csupán néhány százalékát jelentik, s lehetővé teszik, hogy a megépített burkolat tartós és esztétikus maradjon.
Az esetleges bontás és újraburkolás költségei viszont gyakran még a burkolás költségeit is meghaladják.

Milyen szempontok alapján válasszunk segédanyagot a burkolatokhoz és burkolandó felületekhez?

Mindenekelőtt nem árt tisztázni néhány alapelvet, amelyek a választást döntően befolyásolják.
Ilyen például a padló-, illetve falfűtéses felületre történő burkolás, amelyhez - még ha a burkolat típusa meg is engedné rugalmatlan anyag alkalmazását - minden esetben flexibilis, vagyis rugalmas ágyazóhabarcsot ajánlatos alkalmazni.
Teraszokon és napsütésnek kitett külső tereken a nagymértékű hőmozgás miatt az alkalmazott ragasztóanyag csakis flexibilis lehet.
Cementbázisú kenhető szigetelésre történő burkolás esetén - a szigetelés rugalmas tulajdonságai miatt - szintén előírás a flexibilis ragasztóhabarcs használata.
Ha a lakásba kiválasztott burkolat anyaga égetett vagy mázas kerámia, méretei nem haladják meg a 25x25 centit, és hagyományos kiszáradt aljzatokra (aljzatbeton, vakolat) szeretnénk ragasztani, ideális megoldás a normál kötésű, fagyálló csemperagasztó.
Amennyiben a kiválasztott burkolat kivitelezése - burkolati minták vagy a burkolati magasság pontos betartása - miatt szükséges, hogy a burkolólapok a felragasztás pillanatától ne csússzanak le, emelt minőségű fagyálló ragasztó ajánlható.

Üvegmozaik burkolatok ragasztása

Üvegmozaik burkolatok ragasztásához az emelt minőségű fagyálló ragasztót víz helyett speciális adalékkal tanácsos keverni, ami a ragasztónak nagyobb tapadóerőt és rugalmasságot biztosít.
Általában az üvegmozaikok színe világos és anyaguk áttetsző, ezért fehér színű ragasztót is gyárt több cég.

Greslapok burkolása

A 30x30 centinél nagyobb méretű greslapok, valamint nagyméretű mázas kerámialapok ragasztására ajánlatos nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarcsot használni.
Ha konyhájában a beázások elkerülése érdekében cementbázisú kenhető szigetelés készült, a termék megfelelő tapadást és rugalmasságot biztosít kerámialapokkal és greslapokkal történő burkoláshoz.
Amennyiben például konyhánk burkolata már nem esztétikus, de nem mozog és stabilan rögzül az aljzatbetonhoz, nem szükséges fáradságos munkával eltávolítani a régi burkolatot.
Lúgos tisztítás, alapos vizes lemosás, majd a burkolat száradását követően az új (maximum 30x30 centis) burkolatot nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarccsal vagy flexibilis nagy tapadó szilárdságú ragasztóhabarccsal tanácsos leragasztani.
Gipszkarton falak burkolásához a nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarcs szintén kiválóan alkalmas, mert rugalmassága alkalmazkodik a gipszkarton esetleges kihajló mozgásaihoz.

Fugázás

A rugalmas ragasztóhabarcsokkal burkolt felületeket minden esetben flexibilis fugázóhabarccsal ajánlatos hézagolni. A burkolat végső, esztétikus megjelenésének eléréséhez gyorskötő vagy normál kötésidejű flexibilis fugázóanyagok több mint kéttucat színárnyalata közül választhatunk.
Kapható olyan foltosodásmentes és kivirágzásmentes flexibilis, gyorskötő fugázóanyag, amely színével, struktúrájával dísze lehet a lakásban alkalmazott burkolatoknak. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, ezért élelmiszerbarát, s bármilyen a lakásokban alkalmazott szokásos fugaszélességben alkalmazható.
Az új fugázóanyag újdonsága, hogy penészesedésgátló és vízlepergető tulajdonsággal bír, ami nagymértékben megkönnyíti a háziasszonyok munkáját a felület takarításakor.

Alapozás

A burkolási munkák során gyakran előforduló hiba, hogy a ragasztás előtt a mesterek nem használnak alapozót, vagy nem megfelelőt vesznek igénybe. Az alapozó ára pedig általában a segédanyagok árának csak töredéke, mégis az egész rétegrend tapadása múlhat rajta.
A másik probléma a mozgási hézagok megfelelő kialakítása, vagyis a dilatációképzés.
A mozgási hézagok kialakításához célra gyártott profilokat vagy szilikonos kitöltő masszákat szokás használni. A szilikonos tömítőmasszának a későbbi funkcionális és esztétikai hibák elkerülése érdekében penészedésgátlónak és gombásodásmentesnek kell lennie, valamint ajánlatos, hogy a fugázókkal azonos színekben álljon rendelkezésre. Ilyenek a különféle színes, továbbá átlátszó színben kapható ecetsavtartalmú szilikonos tömítőmasszák, amelyek tökételesen tapadnak minden tiszta felülethez.
Az információk figyelembevételével és szakmai hozzáértéssel biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült konyhaburkolat hosszú évekig lakásunk dísze marad.

Óvintézkedések beázás ellen. Előzze meg a bajt, ezen nem érdemes spórolni!

A fürdőszobákban a zuhanyzók és kádak környezete, az emeleti fürdőkben a padló megfelelő vízszigetelése különleges figyelmet érdemel. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy eláztatták az alattuk lakó szomszédot vagy a fürdőszoba fala átázott.
A repedések jellemzően a fugákban és leginkább a falcsatlakozásokban keletkeznek, ahol a víz már könnyen bejuthat a burkolat mögé. De előfordulhat, hogy egy eltörött burkolólap repedései mentén kerül a burkolat alá a nedvesség. Ezzel megkezdődik a víz lassú károkozása, aminek a vége általában bontás, felújítás, azaz nem várt összegű kiadás. Ilyenkor bizony mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe még akkor is, ha rendelkezünk biztosítással, és a helyreállítás közvetlen költségeit többé-kevésbé a biztosító állja.
Bármely módon is rendeződik a kár, igen sok időnk rámegy az ügyintézésre és a megfelelő szakember felkutatására.
Ezt előzhetjük meg egykomponensű vagy kétkomponensű cementkötésű vízszigetelések felhordásával, melyek az aljzat, a falazat és a szomszédos helyiségek védelmére szolgálnak. Van olyan vízszigetelő anyag, melynek nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen felületre felhordható megfelelő előkészítés után és akár fél nap múlva már burkolható is.
De ha még gyorsabb megoldást szeretne, akkor létezik már olyan kenhető vízszigetelés is, amely a bekeverése után azonnal felhasználható, tartósan rugalmas marad és ellenáll a víznyomásnak. E szigetelőréteg közvetlenül az aljzatra kerül, így az alatta elhelyezkedő teljes rétegrendet és az egész szerkezetet, szomszédos helyiségeket megvédi a káros vízhatásoktól.
Bármelyik vízszigetelő rendszert választja, nézzen utána, hogy a rendszerekhez tartoznak-e egyéb kiegészítő elemek, mint például szigetelő-gallérok, valamint külső és belső sarokelemek. Ezeket a csatlakozó és dilatációs hézagoknál, illetve a fürdőszobákban a csőáttörések és a gépészeti berendezések vízzáró csatlakozásainál szükséges a szigetelőanyagba ágyazni a vízszigetelés folytonosságának biztosítására.
A vízszigetelő rendszerek mellett szóló érveknek számítanak tartósságuk, hosszú élettartamuk és megbízhatóságuk. Beépítésük a költségeket csak alig észrevehetően növeli, de baj - csőtörés, repedés vagy szivárgás - esetén jelentősebb kiadásoktól menthetik meg a lakás tulajdonosát.

Esélyt se adjon a penésznek!

A penész a környezetünkben bárhol megtalálható egyik leggyakoribb allergén, melyet nem tekintünk veszélyesnek, csak borzasztó csúnyának.
Egy olyan gombafaj, mely megtalálható a levegőben, de csak akkor telepedik meg, ha táptalajra talál. Ám ha ez meg van, akkor sajnos nem válogat: megtelepszik olyan felületeken is, ahol nem is gondolnánk.Pontosan ezért a fürdőszobája igazi élővilágot jelent a penészgombáknak.
A rossz hír pedig az, hogy a penészesedés először otthonát támadja, majd később Önt és családját is, aminek akár súlyos következményei is lehetnek!
A rossz közérzettől a fulladásos rohamokig, a tüsszögés, orrfújás, könnyező szem mind kifejezetten a penészgomba jelenlétére utaló tünetek. A penészgomba a belélegzés során bekerül a szervezetbe, ahol megtelepszik, szaporodik. Ha gyenge a szervezet védekezőképessége, akkor pedig alattomosan, azonnal támadásba lendülhetnek.
De a kialakulás esélyét csökkenteni lehet, hiszen a penész elleni küzdelem egyik leghatékonyabb módszere a minőségi építő- és szigetelőanyag.
Az egyik legcélszerűbb megoldás a nedves helyiségekben olyan fugázóanyag alkalmazása, mely penészedés- és gombásodásgátló anyagot tartalmaz, hogy ne tudjon megtelepedni a penész.

Ilyen fugázóanyag az Ultracolor Plus fugázóanyaga, melynek nevében a Plus jelölés jelenti azt, hogy penészedésgátló adalékszereket tartalmaz, melyek meggátolják a penészgombák megtelepedését.
Az Ultracolor Plus az egyetlen olyan fugázó a piacon, amelyben egyben megtalálhatóak azok az előnyök és előnyös tulajdonságok (mint például a vízlepergető és penészedésgátló adalékok) melyek a többi gyártó fugázóiban legfeljebb külön-külön, más-más fugázóanyagokban vannak jelen.
Ha gyönyörű szép, foltmentes fugázóanyagot szeretne álmai járólapjához, akkor válassza az Ultracolor Plus fugázóanyagot.A termék a BioBlock penészesedést gátló és DropEffect vízlepergető tulajdonságokkal is rendelkezik.A további előnye, hogy gyorskötésű és gyorsszáradású anyag, így nem lehet gond, ha rövid idő alatt szeretné igénybe venni felújítandó burkolatát.A 26 gyönyörű színben kapható fugázóanyag bel-és kültérben használható, maximum 2 cm fugaszélességhez.
Teljesen mindegy, hogy milyen gyakran fogja tisztítani ezzel a fugázóval készült felületet, az antibakteriális védőanyag nem fog kioldódni a termékből.

A minőség-ellenőrzéshez előírt mintavételről, a megfelelési arányokról: MSZ EN 10545-1

A gyártók számára pontos előírás határozza meg, hogy minden gyártási szériából adott számban és módszerrel mintát kell venni, amelynek fizikai és kémiai tulajdonságait elemzik.
Ezt követi a folyamatos minőségellenőrzés, ami döntően az esztétikai megjelenés és a méret alapján osztályozza a termékeket. A statisztikai módszerek alkalmazása miatt az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem tökéletes termékek néhány százaléka.
A szabvány viszonylag megengedő, a kiváló gyárak saját minősítési rendszerükben a szabványnál szigorúbbak.

A méretekről, felületminőségről és a mérésének módszereiről: MSZ EN 10545-2. 1999

Összefoglalóan annyit érdemes tudni, hogy adott termékből vett minta alapján számított átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 % között megengedett.
Pl. 30 cm-es oldalméretnél ez 1,5 mm-t is jelenthet az I. osztályú termékeknél.
A derékszögűséget, felületi egyenességet (másképpen középpontos görbeséget) és a sarkok görbülését az átlós méretekből kell mérni. A szabvány +/- 0,5 % és +/- 1 % közti eltéréseket ad meg, a termék anyagától függően.
Pl. a rettifikált 30*60 gresporcelán elfogadható középpontos görbesége +/- 0,5 %. Az átlóra (67 cm) vetítve ez több mint 3 mm.
A sarkok görbeségénél az elfogadható mérték +/- 0,8 %.
I. osztályúnak minősíthető az a gyártási széria, ahol a mintavétel során a hibás darabok száma nem haladja meg az 5 %-ot.

A vízfelvételről és a nyílt porozitásról: MSZ EN 10545-3
A fagyállóság meghatározása: MSZ EN 10545-12

Az MSZ-EN ISO 10545-3 bekezdésben, a fagyállóság feltétele a lap tömegének 0,5 % -nál kisebb vízfelvétele. Az MSZ-EN ISO 10545-12 bekezdésben leírtak szerint fagyállónak tekinthető az a lap, mely változás nélkül állja ki az alább tesztet: legalább 100-szor ismételve, 20 óra alatt kell lehűteni a lapot – 5 °C-ra, ahol 15 perc elmúltával kell felmelegíteni +5 °C-ra. Az előírás a Nyugat-Európára jellemző enyhébb telekhez igazodik.
Hazánkban a fagyállóság ennél nagyobb igénybevételt jelent, hiszen telente rendszeresen gyorsabban és nagyobb hőkülönbséggel alakul ki fagy.
Éppen ezért a kiváló minőséget gyártó cégek 0,5 % -nál kisebb vízfelvételi értéket vállalnak, (pl. a TODAGRES spanyol gyárnál a megengedett vízfelvétel 0,1 % alatt van), ami garantálja a kontinentális éghajlaton is a lapok fagyállóságát.
Érdemes ebből a szempontból megismerni az adott terméknél vállalt vízfelvételi értéket a tényleges fagyállóság vállalása előtt.
Természetesen az egész burkolat fagyállóságát csak a megfelelő flexibilis segédanyagok használata és a korrekt burkolás együttesen biztosítja. Gyakran előforduló hiba pl. terasz burkolásnál, hogy a széleket oldalról és alulról nem zárják le, igy a lecsapódó pára bejuthat a burkolat alá, megfagy és szétfeszítheti az egyébként fagyálló felületet.

A polírozott greslapok felületi porozitásáról

A greslapok polírozása több fázison keresztül történik. Egyre finomabb szemcséjű gyémánt korongokkal csiszolják a felületet, ami ennek következtében szükségszerűen elveszti a kiégetés során szerzett tökéletesen zárt szerkezetét.
A felületi porózusság különböző mértékű az eltérő termékeknél, de valamilyen mértékben minden polírozott lap felszínén meglátszanak az agresszív vegyi anyagok, pl. burkolók alkoholos filcjelölései, túl későn lemosott fugafátyol, kiömlött vörösbor.
Azok a gresporcelán lapok, amelyek anyagösszetétele eltérő szemcsenagyságú alapanyagokból van, sokkal kevésbé egyöntetű belső szerkezettel rendelkeznek, mint a teljesen azonos, finomra őrölt, porból préselt lapok.
A minőségi termékeknél az alapanyagok speciális összeválogatása, előkészítése és őrlése, majd a magas hőfokon történő égetés jelentősen csökkenti a polírozás miatt kialakuló felületi porozitást, de a burkolás és a használat során erre oda kell figyelni.

Mázas lapok felületi karcállósága (MOHS fokozatok 1-10): MSZ EN 10545-7, MSZ EN 101. 1994

A lapok felületi keménységét a máz határozza meg, ami a közönséges lapoknál 3-4-5 értékű. Speciális nagy keménységű máz elérheti a 8-9 értéket, ami annyit ér, mint a PEI – V kopásállóság.

Kopásállóság PEI-fokozatok

A név arra az intézményre utal, ahol az 5 fokozatot kidolgozták (Porcelan Enamel Institut), nincs kapcsolatban az idézett szabványcsomaggal.

PEI – I             Főleg magán fürdőszobákhoz.
PEI – II           Lakótér, kivéve bejárati rész, és konyha.
PEI – III          Lakótér, megfelelően védett bejárati rész, és konyha, kerülendő a közvetlen kültéri kapcsolat.
PEI – IV          Lakótér és kiszolgáló helységek közvetlen kültéri kapcsolattal.
PEI – V           Irodák, hotelek, éttermek, “könnyebb” üzleti igénybevételt jelentő területek.

A tónus eltérésekről: MSZ EN 10545-16

Ezt a szabályozást szintén nem emelik ki a katalógusokban, mivel minden gyártó törekszik az azonos tónus biztosítására különböző gyártási szériákon keresztül is. Ennek ellenére akár mázas akár mázatlan kerámiáról van szó, a tónusosság kérdése általában jelen van a napi gyakorlatban.
Minden vevőt tájékoztatni kell erről a problémáról.
Utánrendelések esetén érdemes hivatkozni a korábbi tónus jelölésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy sok gyárnál a különböző gyártási szériák automatikusan új tónus jelölést (számot) kapnak, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lapok nem azonos színűek.

 

Akciók

TbossKronotex


Aqualine
Kolpasan


Szállítás


Szállítás


Laura Fürdőszoba Stúdió
2000 Szentendre, Dunakanyar krt. 27.
Tel.: 06-26-313-775
E-mail: info@laurafurdoszoba.hu
Akciók
Termékek
Gyártók
Hírek
Szolgáltatások
Praktikák
Partnerek
Bemutatóterem
Bemutatkozás
Árajánlat kérés
Kapcsolat
Szállítás

Minden jog fenntartva!
Jogi feltételek

Készítette: Gallardo